Het muziekwaterbed

Het muziekwaterbed is een ongestabiliseerd waterbed, hieronder bevinden zich geluidsboxen. Hierdoor hoor je niet alleen het geluid, maar je voelt de trilling van de muziek door je lichaam gaan. Je ligt dus als het ware in de muziek. Hierdoor komt er een diepe ontspanning.

Muziek kan de hersengolven vertragen en in balans brengen. Hersengolven kunnen worden aangepast en als zodanig kan ons bewustzijn ook worden beïnvloed door muziek en zelfgemaakte geluiden (Campbell 2001).
Er bestaat een sterk verband tussen aanraking en geluid. De huid is zo veelzijdig dat ze in staat is op geluidsgolven te reageren. Geluidservaring komt dus niet alleen binnen via onze oren, maar we kunnen ook met onze huid en zelfs met dieper gelegen organen geluiden registreren.
Het water is verwarmd, waardoor er voorkomen wordt dat de persoon die op het bed ligt teveel afkoelt.
 
Dit muziekwaterbed kan dus gebruikt worden puur voor ontspanning. Uitgangspunt is dat diegene die op het waterbed ligt duidelijk aangeeft hoe hij de trilling ervaart. Deze ervaring moet positief zijn. De begeleider kan hier in bijstellen wat betreft muziekkeuze, geluidssterkte en afstellen van frequenties. Met dit muziekwaterbed wordt  veel gewerkt met mensen met (chronische) pijnklachten. Door een combinatie van geluidstrilling en het aanraken van een aantal punten op het lichaam, ervaren veel mensen een vermindering, of zelfs verdwijnen van de klachten en een diepe ontspanning.
 
Ontspannen is één van de prettigste dingen die een mens kan ondergaan. Het helpt tegen pijn, verdriet en stress. Het levert een geluksgevoel op. En het is ook nog eens gezond, want in staat van ontspanning laadt niet alleen de lichamelijke batterij zich weer op, maar ook de stofjes in het lichaam die kapotte cellen repareren, zijn beter in staat hun werk te doen.
Tijdens stress nemen hartslag, bloeddruk, ademhaling en spierspanning toe en de spijsvertering gaat in de spaarstand om energie naar andere lichaamsdelen te kunnen sturen. Een prima fysieke reactie, alleen is het niet zo nuttig al die noodsituatie energie op te wekken bij een vervelende chef of een reeks rode verkeerslichten. Bij stress komt namelijk ook het hormoon cortisol vrij. Dit zorgt ervoor dat er beter met de oorzaak van stress kan worden omgegaan, maar kan ook leiden tot hoge bloeddruk, overgewicht of een verzwakt afweersysteem, waardoor de kans op infecties groter wordt. Wie heel vaak onder spanning leeft, brandt simpelweg sneller op. Het leven wordt er niet leuker van, het lijf wordt er niet gezonder op. Daarin zit het belang van ontspanning: het is geen luxe, maar gewoon een eerste levensbehoefte.
(Ella Vermeulen in Libelle Idee, september 2010)

Meer informatie